2014.05.24.
10:52

Írta: bencebaksa70

Méregtelenítés - pro és kontra

Mi az a méregtelenítés? Sokak szerint a fitness ipar divatos terméke, amire semmi szükségünk, mások szerint már őseink is alkalmazták, évszázadok óta életmódunk részét képezi.

Az vagy, amit megeszel-117168_0_big.jpg

Azt hiszem, be kell látnunk, hogy a méregtelenítés relatív fogalom, nincsen mindenki által elfogadott hivatalos definíciója. Így fordulhat elő, hogy a "méreganyagok" szervezetünkből való ürítésére a filteres teától a talpra ragasztható tapaszon keresztül a samponig, mindent lehet kapni.

A hivatalos toxikológiai megközelítés szerint, a "méreganyagoknak" a szervezetre gyakorolt egészségkárosító, illetve közvetlen életveszélyt okozó hatással kell lenniük ahhoz, hogy valóban mérgeknek nevezhessük őket. Dr. Zacher Gábor álláspontja szerint bármilyen élelmiszer lehet egészségkárosító, a hangsúly a mennyiségen van. Csak előbb halnánk bele az elfogyasztásukba - hiszen van amiből több tonnányival kellene megennünk, meginnunk-, mint azok utóhatásaiba.

Természetgyógyászati megközelítés szerint viszont, a 'szennyező anyagok'  például a tartósítószerek, ízfokozók, növényvédőszer és műtrágya maradványok, különböző gyógyszerkészítmények, antibiotikumok és hormonok maradványai, vírusok és baktériumok toxinjai, nehézfémek, paraziták és szennyeződéseik sőt még a légszennyező anyagok is lerakódnak a szervezetben, amiket időről időre ki kell ürítenünk.

A dietetikusok és orvosok szerint a tisztítási folyamatot rábízhatjuk a májunkra,bélrendszerünkre veséinkre és ha már ezen szerveink képtelenek elvégezni feladatukat és külső beavatkozásra van szükség (pl. dializálásra), akkor beszélünk orvosi szempontból méregtelenítésről.

A természetgyógyászok viszont (bár beismerik, hogy sok a kellően nem megalapozott állítás a témával kapcsolatban) esküsznek a méregtelenítő technikákra, mert meglátásuk szerint a szervezetünk a rengeteg fizikai és szellemi megterhelés okozta stressz hatására képtelen megszabadítani minket a 'mérgeinktől'. Ezek az anyagok a tisztítószerektől egészen a növényvédő szerekig mindenben megtalálhatók, és belekerülhetnek az élelmiszerbe, vízbe, levegőbe és a testünkbe. A méreganyagok a táplálékkal, légzéssel vagy a bőrön keresztül jutnak a szervezetünkbe, valamint a test saját metabolizmusa (anyagcseréje) során melléktermékként is keletkeznek toxinok.

Szerintem a méregtelenítő eljárások neveinek végigolvasása, már önmagában méregtelenít, mert egyes eljárásokon hangosan röhögtem! A nevetés pedig stresszoldó, tehát méregtelenítő.

Méregtelenítő eljárások (a teljesség igénye nélkül):

Bőrön keresztül történő méregtelenítés:a szauna, a száraz ledörzsölés, a nap és légfürdőzés, pakolások, borogatások, fürdők, izzasztókúrák, sport, masszázsok.

Az emésztőtraktuson keresztül történő méregtelenítőeljárások : böjtkúrák, tehermentesítő napok, az ájurvédikus hánytató ,hashajtó ,béltisztító módszerek 
A máj méregtelenítés különféle módszerei :epehajtás, hasi pakolás, hasi kezelések pl masszázs , kolon –hidroterápia ,beöntések  
A vesén keresztül történő méregtelenítés: bő folyadékbevitel, gyógyteák, fitoterápiás módszerek 

A tüdőn keresztül történő méregtelenítés: légzőgyakorlatok, légzésterápia, sport  

A lelki méregtelenítés: meditáció, relaxáció ,ima, gyónás ,vezeklés ,passiók. 

Ezek után mindenki döntse el maga, hogy elég-e neki a napi rendszeres sport , változatos, vitamindús, évszaknak megfelelő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, és egy kiegyensúlyozott életvitel folytatása, vagy esetleg megpróbálkozna valamelyik technikával a felsoroltak közül.

1 komment

Címkék: lifestyle health shape body fruits healthy eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr796184656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2014.05.24. 12:28:17

S a vesén keresztül a ma-a hülyeség csúcsán lévő-divatos lúgosításl
süti beállítások módosítása