2014.03.27.
07:00

Írta: bencebaksa70

A jo-jo effektus

think-and-thin.jpg

Ismerek egy lányt, aki 3 méretben tart otthon ruhákat. Külön polc a 38-as, a 40-es és a 42-es nadrágoknak, pólóknak, nyári ruháknak és pulcsiknak. Igen jól érted, ő nem csak szín és évszak, de méret szerint is szortíroz.

Miért?

Mert étkezési zavarai miatt nem tudja tartani a súlyát. Folyton hízik és fogy, fogy és hízik.Az átmeneti 'békés' időkben pedig a nagyon is baráti 38-as méretet hordja. Ő (többek között) a jo-jo effektus rabja.

A jo-jo effektus azt jelenti, hogy a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ami akár többször is váltja egymást. Az is gyakori, hogy a leadott kilók másfélszeresét is visszaszedi az 'áldozat'.

Miért van ez?

Mert az 'őrült nullkalóriás', 'semmit nem evős' fogyókúrákkal lelassítod az alapanyagcserédet, majd amikor visszatérsz egy alacsony kalóriatartalmú, de 'evős' étrendhez,  már ezzel az alacsony kalória-bevitellel sem fogsz eleget fogyni, mert a szervezetedet mennyiségileg és/vagy minőségileg is éheztetted.

Ebben a fázisban könnyen feladod a diétát és visszatérsz az eredeti étrendhez, mely magasabb energiatartalmú, mint a diétád során volt. Ez a lelassult anyagcserédnek köszönhetően a testsúlyod emelkedéséhez fog vezetni, azaz hízni fogsz. 

Mi a megoldás? 

Én a hosszú távú tervekben hiszek. Átgondolt diétával, meghatározott mozgás mellett nincs az az ember aki ne tudna lefogyni, vagy alakítani a külsején. 

Merj változtatni!

2 komment

Címkék: lifestyle health shape body train move eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr665880488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2014.05.12. 09:56:52

gyorsan kell fogyni. a hosszutavuak visszaszedik, a gyorsan fogyok is de tobb tartja meg megis az alacsonyabb sulyt. ezt nem en mondom hanem statisztikazztak. ennek ellenere is a legtobb ember viszahizza, vagy meg ra is tesz. persze az elejen lelkes mindenki, de ez kitarto dolog, honapokig kell fogyni es tartani is nehez, folyamatos lemondassal es onuralommal jar. sajna ez ma nehezen megy foleg akkor ha minden irnybol azt latod hogy fogyassz es egyel nassolj. en is megkuzdottem vele de csak azt tudom mondani hogy ez fejben dol el, mas nem tud helyetted lefogyni es megtartani.
süti beállítások módosítása