2014.04.29.
12:34

Írta: bencebaksa70

10 ok, amiért érdemes táplálékkiegészítőt szedni

Mik azok a táplálékkiegészítők? 
A hivatalos definíció szerint minden annak számít, ami a táplálkozást egy meghatározott anyaggal gazdagítja: pl. vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal, növényi kivonatokkal és enzimekkel.
taplalekkiegeszito_b.jpg
Miért van rájuk szükségünk?
Mert lassan lehetetlen azokat az étkezés által megfelelő arányban a szervezetünkbe juttatni.
Íme 10 érv a táplálékkiegészítők mellet:

1. A civilizáció káros hatásainak köszönhetően (és a modern mezőgazdasági művelés hatására) a talajban egyre kevesebb ásványi anyag található. Viszont egyre több az ebben a talajban termelt élelmiszer-alapanyag is, melyekben így alacsonyabb lesz az ásványi anyag tartalom

2. A multiknak köszönhetően az élelmiszerek gyakran messziről érkeznek és sokáig kell tárolni őket, mire a boltok polcaira kerülnének. A tárolás miatt vitamintartalmuk nagy mértékben csökkenhet.

3. Az élelmiszerek feldolgozása során tovább csökkenhet a tápanyagtartalom. A vízben oldódó vitaminok többsége hőérzékeny, így a párolási, főzési folyamatok szinte teljesen lebonthatják őket.

Hőálló vitaminjaink:
Hőérzékeny vitaminjaink:

4. Sajnos sok gyümölcsöt és zöldséget úgy alakítottak a termesztés során, hogy küllemét és mennyiségét tekintve minél tetszetősebb legyen, miközben nem törődtek tápértékével. (Az ősi, eredeti fajtákban gyakran sokkal több tápanyag található.) Így gyakorlatilag lehetetlen annyi gyümölcsöt fogyasztani, ami fedezné egy aktív mozgást végző felnőtt ember napi vitaminszükségletét...


5. A helytelen étkezési szokások, (az étel nem megfelelő megrágása, a habzsolás, a stressz) csökkentik az emésztés hatékonyságát, így szervezeted nem juthat hozzá a táplálékkal bevitt tápanyagok jelentős hányadához. Tudtad, hogy nem csak a gyomrod feszülése ad az agyadnak visszacsatolást arról, hogy te épp étkezel? Bizony! Időt kell hagynod az agyadnak, hogy "ráeszméljen", te mit is csinálsz valójában.  A testednek tápanyagra van szüksége és nem üres kalóriákra!

6. Ha szedsz valamilyen gyógyszert, az jó eséllyel gátolja valamilyen tápanyag felszívódását, így ha azt nem pótolod külső forrásból, szervezetedben gyakrabban alakulhatnak ki hiánybetegségek.

7. Egyes élethelyzetekben bizonyos tápanyagokból többre van szükséged. Például a kismamák több folsavat igényelnek, míg a változókorban lévő nők hajlamosabbak a kalciumhiányra. De azt tudtad, hogy aki edz nem csak több kalóriát éget, hanem több ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint is igényel?

8. Hogy megszabadulhass a káros anyagoktól, több antioxidáns hatású vitaminra: az A-, C- és E-vitaminra is nagyobb dózisban van szüksége a szervezetednek.

9. Mindenki hajlamos genetikailag valamilyen tápanyaghiányra és sajnos egyes betegségek kialakulására is "kódolva" vagyunk. Fontos a minőségi tápanyag bevitel!

10. Számos tápanyagról bizonyították, hogy segítségével megelőzhető vagy kezelhető egy-egy betegség, például a magas koleszterinszint, az ízületi gyulladás, a fejlődési rendellenességek vagy a daganatok.

Érted már miért fontos a táplálékkiegészítők szerepe az egészséges életmód részeként?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr146094689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása