2014.05.27.
15:37

Írta: bencebaksa70

5 tévhit az ivásról

Persze most sokaknak beugrik a szakállas poén, hogy : "De pocsékul nézel ki iszol te rendesen?"

Viszont én most a tényleges folyadékpótlásról, a tiszta víz ivásáról szeretnék beszélni.

Water-H2O.jpg

 

Tévhit  #1: Csak akkor kell innom, ha szomjas vagyok!


szomjas.jpg

Majd iszol, ha szomjas leszel? Nagy hiba! A szomjúságérzet már vészjelzés a testedtől! Ne várd meg, amíg acetonos lesz a leheleted és összeszárad a szád! Vigyél magaddal vizet, ha ebben a párás meleg időben elindulsz otthonról! Ha edzeni is mész nyugodtan számolj még egy liter plusz izotóniás folyadékkal is!

Tévhit  #2 : Ha este hazaérek, majd megiszom egy üveg vizet!

                                                                       camel.jpg

Most szépen fordulj hátra és próbáld meg szemügyre venni a hátadat! Látsz púpokat? Na ugye! Nem vagy te teve, aki napokig raktározni tudja  a vizet! Az emberi szervezet úgy van kitalálva, hogy folyamatos folyadékpótlásra van szüksége ahhoz, hogy zavartalanul működjön. Nem elég neki, ha megvolt a napi 'netto' folyadékbevitel, rendszeres utántöltésre szorul. 

Tévhit  #3 : Megvolt a napi két liter folyadék, mert bedobtam pár kólát  / citromos sört / tejes kávét.

drunk dog.jpg

 

Kiválóan félrevezeted a szervezetedet ezekkel a folyékony 'ételekkel'.  Miért mondom, hogy ételek? Egyrészt mert magasabb a kalóriatartalmuk, mint a tiszta vízé, másrészt szárazanyag tartalmuk miatt (cukor, édesítőszer, mesterséges színezék, aroma és tartósítószerek) kb. annyi vizet vonnak el, mintha nem is ittál volna szinte semmit. Arról nem is beszélve, hogy  a koffein és alkohol tartalmú italok vízhajtó hatásuk miatt negatív irányba billentik a folyadékháztartásodat, azaz plusz vizet vonnak el a szervezetedtől. Igen jól érted egy kávé/sör /kóla után 3 pohár tiszta víz járna neked.

Tévhit  #4 : Nekem mindegy mit iszom, csak hideg legyen, az jobban oltja a szomjat!

drink.jpg

Bár jól esik a nagy melegben a hideg folyadék, közel sem mindegy, hogy mit iszol. Ha cukros szénsavas löttyökkel próbálod csillapítani a szomjadat egyrészt felülsz az "inzulin hegyek szénhidrát-hullámvasútjára", másrészt hatékonyan dehidratálod a szervezetedet. Ez a 'jéghidegen az igazi' reklámszlogen pedig az üdítőgyártók ügyes trükkje. Próbáltál már meleg szénsavas üdítőt inni? Ihatatlan. (Az más kérdés, hogy szerintem hidegen sem alkalmas emberi fogyasztásra...)

Tévhit  #5 : Olyan szomjas voltam, hogy 'húzóra' megittam fél liter vizet. Most egy ideig biztosan nem leszek szomjas! 

                                elef.jpg

De leszel...ráadásul még a gyomrodat is hatékonyan tágítod vele. Az ivás ugyanis nem teljesen úgy működik, mint az étkezés, ahol a gyomor nyomásérzékelő receptorai jelzik a telítettséget az agyadnak. Az ivást az agyad a kortyok számával kontrollálja. Ezért inkább sokszor igyál kevesebbet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lifestyle gym health shape body move healthy eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr816210965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása