2014.05.14.
11:57

Írta: bencebaksa70

6 jel ami arra utal, hogy még mindig nem váltottál életmódot

 

1. Ha üdítőről van szó, nálad még mindig a cukros és/vagy szénsavas a nyerő

Tudod mi az üdítő? Üdítő szerintem egy nyáresti séta, vagy egy hajnali futás, esetleg egy langyos nyári szellő. De egy kalóriákkal teli cukros, tartósítószeres, szénsavas lötty az biztosan nem az. És ezen sajnos a 'zéró' jelző sem sokat segít...ugyanúgy puffaszt és haszontalan a szervezet számára, hiszen hidratáltabb sem leszel tőle. És uraim igen, a sör is ez a kategória.

kola-cukor.jpg

2. Akkor és azt eszel, amit megkívánsz

Ha 'szépen becsomagolt szeméttel' tömöd tele a hűtődet, akkor nagy valószínűséggel azt is fogod kivenni belőle, amikor éhes vagy. És hidd el nekem, hogy többször is fogod nyitogatni a hűtőt, ha édességek is lapulnak benne...

junk.jpg

3. Annyit eszel, amennyi beléd fér

Viszonylag kevés olyan étel van, amiből büntetlenül lehet degeszre enni magunkat. De egyes kutatások szerint, ha okosan választod meg a tányérod méretét, akkor kevesebbet is fogsz enni. Olvastam valahol egy másik kutatásról, ami bebizonyította, hogy ha piros színű tányérból eszel, akkor kevesebbel is jól laksz. Nos ezek reprezentativitásáról nem tudok nyilatkozni, az azonban régóta ismeretes, hogy a 'kis tányéron kis adag' elv már sokaknak bejött.

plate.jpg

4. Ha olajról van szó, neked még mindig csak a napraforgó jut eszedbe

Ideje belátni, hogy a korszerű táplálkozás alappillérei az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Ma már szinte mindenhol kapható olívaolaj, tökmagolaj és  egyéb olajos magvakból sajtolt olaj is.

Kivételt képez a kókusz olaj/zsír, hiszen ez 98%-ban telített zsírsavakat tartalmaz. Hogy lehet, hogy mégsem egészségtelen? 

kókusz.jpg

Úgy, hogy a zsírokat nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített, vagy telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz-e, hanem a zsírsavban lévő szénlánc hossza alapján is, ez ugyanis emészthetőségüket befolyásolja. A kókuszzsír viszont nem hosszú zsírláncú molekulákból, zsírsavakból épül fel, hanem közepes lánchosszúságúból. Ezeknek emésztéséhez viszont nem kell enzim, tehát a szervezetedet sem terheli meg nagy mértékben.

Hogy drága? ( Az orvos sem lesz olcsóbb...) Igen, igazad, van, viszont stabil szerkezete miatt, többször is felhasználhatod, anélkül, hogy méreganyagok keletkeznének benne.

5. Még mindig nem mozogsz napi egy órát

fuss.jpg

Igen, már megint ezen lovagolok. Miért? Mert egy óra mozgás az a napon 4 %-át teszi ki. Viszont a mozgás cserébe ennél a 4%-nál jóval többel csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, vagy a mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy még jobban is fogsz tőle aludni, ami viszont másnapi kalóriabeviteledet is pozitívan fogja befolyásolni, hiszen kipihent állapotban ( kortizol szinted miatt) kevésbé fogod kívánni a kalóriadús ételeket.

6. Túl sok szénhidrátot és kevés fehérjét eszel

Ha éhes még mindig a péktermékekhez nyúlsz? Egyél inkább magas fehérjetartalmú ételeket, mert ezek adják a valódi energiát a szervezetednek.

fehérje.jpg

Miért „elsődleges fontosságú” a protein?

Erőss Emese fitness edző, rekreációs szakember válaszol. (Aki nem mellesleg a  Ms. Fitness World világbajnokság Las Vegas-i döntőjének 6. helyezettje.)

" A fehérje aminosavakból áll, melyek a szervezet elsődleges nitrogénforrásai. Az izomnövekedésen túl rengeteg hasznos funkcióban segíti a szervezet működését a magas fehérjebevitel. Hogy miért fontos a protein? Mert a diéta során segít megtartani az izomszövetet, segíti a kiegyensúlyozott hormonháztartást és még a zsírégetésben is hasznunkra van."

 

 

 


1 komment

Címkék: lifestyle sport motivation protein shape eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr926159752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása