2014.07.22.
23:51

Írta: bencebaksa70

4 gyakorlat kezdő futóknak - I. rész

Elhatároztad, hogy heti kétszer elmész kocogni/futni. Bele is vágtál és folytatni is szeretnéd, de futás közben és után szúr a térded, boka és talpfájdalmaid vannak?

Ennek oka (legtöbbször) az instabil ízületekben, gyenge (speciális/futáshoz szükséges) izomzatban - megnyúlt boka és térd szalagokban, és/vagy a kialakult helytelenül rögzült testtartásban-, keresendő.

Az alábbi otthon végezhető gyakorlatsor nem csak a nagy izmokra koncentrál, hanem a talp és a lábfej kis izmait is célba veszi (lásd következő bejegyzésben). Rendszeres gyakorlás esetén segít megelőzni a fájdalmakat, illetve csökkenti (akár meg is szünteti)  a már kialakult problémákat.

 fájdalom.jpg

 A gyakorlatokat Heather K. Vincent a Floridai Egyetem sporttudományi központjának kutatója állította össze.

Az edzés menete:

- Minden gyakorlatot 1 X 20 ismétléssel kezdj, és fejleszd fel magad 3 X 20 ismétlésig. 

- A sorozatok közötti pihenőidő - edzettségedtől függően -, 45 - 90 mp legyen, (de a váltott lábú gyakorlatoknál amíg az egyik láb dolgozik a másik pihen, így gyakorlatilag folyamatos a munkavégzés.)

- Az ellenállás nagyságát úgy tudod tovább fokozni, hogy rövidíted a szalagot (vagy eggyel nagyobb ellenállásúra váltasz). Érdemes a gumiszalagból, (vagy gumikötélből) két különböző ellenállásút beszerezni, mert lesz olyan gyakorlat, amit könnyedén el tudsz majd végezni a nehezebbel is. 

A "nagy" izmok edzése

 

1, Csípőforgatók erősítése ülő helyzetben

Fontos:

- támaszd meg magad a képen látható módon: tenyeredet tedd magad magad mellé a padra, vállaidat told lefelé, emeld meg az álladat, (így elkerülheted a hanyag testtartást)

- a gyakorlatot végző lábad térde ne emelkedjen el a pihenőláb mellől, azaz ügyelj rá, hogy kizárólag egyenes vonalú mozgást végezzen (különben bekapcsolod a négyfejű combizmot és a farizmot a mozgásba, melyek leveszik a terhelést a fejleszteni kívánt területről)

Gyakorlat:

1.Kösd ki a gumiszalagot ( bármilyen stabil berendezési tárgyhoz) úgy, hogy ha áthurkolod a lábadon már (edzettségi állapotodtól függően) feszüljön és helyezkedj el a képen látható módon, azaz a munkát végző láb elölről keresztezze a pihenő lábat!  (Ahhoz, hogy a talpad ne támaszkodjon a talajon, kissé hátra kell csúsznod.)

2. Két számolásra engedd vissza kötelet a képen látható módon, azaz a munkát végző láb térdízületét enyhén forgatva távolítsd a munkát végző láb sarkát úgy, hogy a belső talpéled nézzen a padló felé!

3. Két számolásra ismét húzd (és ne lendítsd! ) keresztbe a szalagot a bokáddal!

4. 20 ismétlés után válts lábat!

2, Csípőfeszítők edzése álló helyzetben

Fontos:

- A gyakorlatot a felsőtest mozgásba való bekapcsolása nélkül végezd!

A gyakorlat

1.Kösd ki a gumiszalagot (bármilyen stabil berendezési tárgyhoz) úgy, hogy ha áthurkolod a lábadon már (edzettségi állapotodtól függően) feszüljön és helyezkedj el a képen látható módon, azaz szűk terpeszállásban, párhuzamos lábfejekkel!

2. Két számolás alatt emeld (és ne lendítsd!) a gyakorlatot végző lábadat előre! 

3. Két számolás alatt engedd vissza a talajra a támaszkodó láb mellé!

4. 20 ismétlés után válts lábat!

3, Csípőközelítők edzése álló helyzetben

 

Fontos:

 

- A gyakorlatot a felsőtest mozgásba való bekapcsolása nélkül végezd!

 

 

A gyakorlat:

1.Kösd ki a gumiszalagot (bármilyen stabil berendezési tárgyhoz) úgy, hogy ha áthurkolod a lábadon már (edzettségi állapotodtól függően) feszüljön és helyezkedj el a képen látható módon, azaz vállszéles terpeszállásban. Testsúly a támaszkodó lábadon legyen, a gyakorlatot végző lábadat húzd (és ne lendítsd!) két számolás alatt a támaszkodó lábad elé keresztbe úgy, hogy a gyakorlatot végző láb térde nyújtva marad, sarkad pedig a támaszkodó láb lábfejével kerüljön egy vonalba.

2. Majd két számolás alatt engedd vissza (a talaj érintése nélkül) a támaszkodó láb mellé!

3. 20 ismétlés után válts lábat!

4, Csípőtávolítók edzése oldalfekvés helyzetében

Fontos:

- Oldalfekvés helyzetében a csípő nem mozdulhat el (hátra) a képen látható helyzetből!

 1. Helyezkedj el a képen látható módon, azaz oldalfekvésben és támaszd meg magad a tested előtt.

 2. Két számolásra emeld el a felül lévő lábadat!

 3. Két számolásra engedd vissza a felül lévő lábadat kiindulóhelyzetbe!

 4. 20 ismétlés után válts lábat!

Tipp: ha túl könnyűnek érzed nehezítheted a gyakorlatot gumiszalaggal is.

Ugye a nyújtásról sem feledkezel meg? Itt segítséget kaphatsz hozzá

Forrás: Runner’s World Big Book of Running for Beginners

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport health body run train workout

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr606509971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása