2014.04.26.
17:56

Írta: bencebaksa70

A Te döntésed - na ne etess II.

sugar.jpg

Te megennél egy nagykanál cukrot? Ugye nem!

És meginnád? Nem? Ha fogyasztasz cukros üdítőt, akkor biztosan megiszod.

Nézd:

cukorazüdítőben.jpg

Ugyan ez a helyzet az adalékanyagokkal és ízfokozókkal, amikről az előző blogbejegyzésben írtam. Tudod, hogy tartalmaz ilyeneket, de ameddig nem látod a saját szemeddel, hajlamos vagy azt hinni, hogy ezek elenyésző mennyiségben vannak jelen a "táplálékodban".

Miért tettem idézőjelbe a táplálék szót?  Azért mert aminek 10-20 ismeretlen nevű összetevője van az nem táplálék, hanem szépen becsomagolt szemét. 

Ne mondjak ilyet? A boltok polcaira csak szigorúan ellenőrzött termékek kerülhetnek be, amelyek nem károsíthatják az egészségedet? 

Akkor nézzük például a húsvéti "sonkát". Az árérzékeny vásárló húsvét előtt megnézi, hogy melyik hipermarketben legolcsóbb a kötözött sonka és elcammog megvenni azt, gondolván, hogy ő ott húst fog vásárolni. Téved...valójában egy gyorspácolt, aromákkal felturbózott, cafatokból összesűrített (igen, ezért van hálóban) masszát vesz meg. Ebben az esetben nagyon is igaz, hogy ami drágább, az jobb. Minőségi húskészítményt nem tudsz olcsón vásárolni. (Apropó tudtad, hogy az egyik gyorsétterem grillezett csirkemellnek kinéző húskészítménye is egy ügyes  tömörítési technikának köszönhetően néz ki szín húsnak? )

Nem, továbbra sem célom összeesküvés elméleteket gyártani, csak azt szeretném, hogy értsd, itt nem a te egészségedet tartják fontosnak, hanem a saját profitjukat.

Aztán persze jön az ételintolerancia ( Nem ételallergia, mert arra könnyű rájönni, hiszen azonnal reagálsz rá.) és te foghatod a fejed, hogy vajon melyik összetevőtől  (a 20 közül) görcsöl a gyomrod, puffadsz, mitől viszket és ekcémás a bőröd, mitől vagy állandóan fáradt, vagy épp mitől hízol folyamatosan. 

Nem, nem kell a biokertészetben vásárolnod, de fontos lenne, hogy ne csak leemeld azt az árut a polcról, hanem vedd a fáradtságot és olvasd el, hogy honnan van (ezt kötelesek feltüntetni) és miből készült (itt azért már ütközhetsz akadályokba). 

Azt mondod nincs időd főzőcskézni? Inkább megveszed a kész ételt? Vagy beülsz valahová? Jól gondold meg!

Könnyen áldozatául eshetsz a mononátrium-glutamát (MNG) nevő vegyület okozta szindrómának, ami hányingert, hideg verítéket, szédülést, ájulásérzetet, de ájulást is okozhat. A tünetek között van még az érzéketlenség, forróságérzet az arcon, nyakon, vállakon és végig a gerincen. Vagy okozhat fejfájást heves szívdobogást is. Ez az anyag igen gyakori gyorséttermi-kifőzdei élelmiszer-adalék/ízesítő, és a feltevések szerint az agyban és az idegrendszer más részeiben is kifeji hatását.

Nézd!  Ennek  a levesnek az elkészítése kb. annyi időt vesz igénybe, mint egy zacskós levesé (amiben az ízfokozókon és a zsíron kívül nem igen van sem vitaminok, sem szénhidrát, sem fehérje). A különbséget a két leves tápértéke között zongorázni lehet...

Érted már, hogy a helyes táplálkozás nem a konyhában, hanem a bevásárlásnál kezdődik?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lifestyle health shape eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr866068816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása