2014.04.15.
10:00

Írta: bencebaksa70

Városi legendák: a táplálkozás

Ugye hallottatok már a fogyasztó csodaszerekről?  

Ezek jellemzően azok a gyors fogyást ígérő, kényelmes embereknek kitalált átverések, melyek súlyos tízezrekbe kerülnek, cserébe semmilyen, vagy minimális eredményt hoznak, tekintve, hogy külön elő is írják, hogy semmin se változtass ('punnyadj' otthon nyugodtan a kanapén)! 

Nos, ha vásároltál már valaha ilyen "csodaszert", biztosan Te is fogtad a fejedet utána!

Pont így veri az összes szakember a fejét az asztallapba, mikor a következőket hallja a "sokat tapasztalt" okoskodóktól. Mert hát ugye ez is olyan, mint a foci...mindenki ért hozzá.

6a81b93e26be76995d5e4e002dfa7f35.jpg

1. Ha nem reggelizel, akkor fogyni fogsz! Olyankor úgyse vagy éhes, tehát a szervezeted nem kívánja az energiát!

Ez a legnagyobb butaság, amit elkövethetsz, ha vékonyabb szeretnél lenni! Egyrészt a reggeli gyorsítja az emésztésedet, tehát javítja az anyagcserédet. Másrészt, mint azt már annyiszor említettem, a szervezeted akkor is éget kalóriát, ha te éppen alszol, ezért a kiürült glikogénraktáraid is feltöltésre szorulnak.

Persze ezt is szokni kell,de jó, ha tudod, hogy ilyenkor nyugodtan ehetsz magasabb kalóriatartalmú ételeket, mert a nap folyamán úgyis felhasználod. Ne érts félre itt nem az agyoncukrozott fehér lisztes lekváros táskára gondolok...

2. Este 6 után tilos enni!

Persze, ha este nyolckor az esti mese után Te is lefekszel, mint a tv maci...

Ebből annyi igaz, hogy az anyagcsere estére valóban lassul, ezért nem érdemes szénhidrátokkal bombázni, illetve teli hassal lefeküdni. Az ideális az lenne, ha lefekvés előtt 2-2,5 órával már nem ennél. De egy könnyebb rostdús vacsi még este 8-kor is belefér, ha 10 előtt amúgy sem kerülsz ágyba.

3. A vitaminoktól éhes leszel!

A valóságban ez éppen fordítva van. Sok esetben a fokozott étvágy valamilyen hiánybetegségre utal, azaz éppen, hogy nem fogyasztasz eleget az adott vitaminból.

Most biztos rázod a fejed, hogy de ezeket is túl lehet adagolni. Igen a zsírban oldódó vitaminokat (D, E, A, K ) valóban túl lehet adagolni, de majdhogynem ipari mennyiséget kellene belőle elfogyasztani, hogy az káros hatását éreztesse a szervezetedben. 

Személyes kedvencem, amikor valakit a túlzott (!) C-vitamin fogyasztására hivatkozva állítanak le a vitaminszedésről, mondván, hogy vesekövet okoz... Egészséges embernél  (értsd: nem vesebeteg) egy vízben oldódó vitamint túladagolni személyes véleményem szerint majdnem lehetetlen.

4. Mindenből csak keveset ehetsz!

Igen vannak tiltólistás ételek, ezekből diéta során nem hogy keveset, hanem egyáltalán nem kellene enned. Ez meglátásom szerint elhatározás kérdése. Nem azért, mert attól a kocka csokitól vissza fogsz hízni, hanem, mert az éppen csak  helyes étrendhez szokott emésztőrendszeredet ismét összezavarod. És igen, tarthatsz csaló napot is egy idő után, de ha ezt egy gyorsétteremben töltöd, ne várj nagy eredményt...

Mielőtt engem is okoskodással vádolnál, pontosan ismerem az érzést, amikor KELL az a szénhidrát! Én ilyenkor teljes kiőrlésű gabonával csillapítom a 'szénhidrátéhségemet' , illetve van egy jól bevált módszerem, hogy ne szívódjon fel a bevitt szénhidrát nagy része.

Azt viszont nehéz lenne vitatni, hogy egyes élelmiszerek, mint a zöldségek, szinte korlátlanul fogyaszthatóak. Rostot tartalmaznak és eltelítenek, ráadásul változatossá is teheted őket, ha figyeled facebook oldalunkat!

5. Egyél sok gyümölcsöt, mert az fogyaszt!

Vannak, akik egyáltalán nem ajánlják, és olyanok is vannak akik esküsznek rá. Én valahol a kettő között foglalnék állást! Igen, egyes gyümölcsök cukor - ezáltal kalória- tartalma igen magas, és abban is lehet valami, hogy vitamintartalmuk sem a régi, de rosttartalmuk és flavonoid tartalmuk olyan formában van jelen, melynek hatékonyabb a felszívódása, mint ha kizárólag szintetikus formában vennénk ezeket magunkhoz. 

És személy szerint én is inkább gyümölcsöt, mint csokit eszem, ha édességre vágyom.

6. Egy pohár tej, és tiszta a fej!

Erről már írtam korábban, de kiegészítésként még annyit hozzáfűznék, hogy bizony az egyik legnagyobb allergénként tartják számon, ezért ebből valóban kis mennyiség az ajánlott.

Most megemelted a szemöldököd, mondván akkor miből vannak a fehérjeporok?

Nos az tejsavó fehérje, ami a tej gyártása (Ugye milyen rosszul hangzik? Gyártani a tejet...) során melléktermékként keletkezik, a sportolók számára viszont nagyon hasznos, mert az izomépítés elképzelhetetlen és lehetetlen a megfelelő fehérjemennyiség bevitele nélkül. A tejsavó összetételét tekintve a legideálisabb izomépítő fehérje. Könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, és olyan az aminosav összetétele, ami az izomépítés elősegítése mellett számtalan más előnyt is biztosít. A testépítők mellett azoknak a sportolóknak, akik szeretnék izmaikat az edzések után a lehető legjobb minőségű tápanyaggal ellátni a minél gyorsabb regenerálódás érdekében szintén tejsavó fehérje ajánlott.

 

Na hiszel még a városi legendáknak?

 

Szólj hozzá!

Címkék: protein health shape body fit lunch fruits salad eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr786038333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása