2014.04.09.
21:42

Írta: bencebaksa70

Fáradt vagy?

 Fáradtság, koncentrációzavar,levertség, ingerlékenység – csak néhány azokból a tünetekből, amik akár a hormonháztartásod zavaraira is utalhatnak.

áá.jpg

Ne csóváld a fejed, ugyanis nem ritka, hogy időnként megkavarodnak a hormonjaink. Gondolj csak a tavaszra…

Na de pontosan mik is okozhatnak bennük zavart?

1. A túl sok cukor fogyasztása

Ugye nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a túl sok cukor nem tesz jót a szervezetednek?

Egyrészt hízlal, másrészt ha túl sokat fogyaszt belőle, akkor a szervezet ellenállóvá válhat az inzulinnal szemben, ami kezdetben inzulinrezisztenciához, majd később cukorbetegséghez vezethet. Persze az édes ízeket az étrendedből teljesen kiiktatni nem lehet, ám nagyban hozzájárulna az egészségedhez, ha édesítéshez inkább nyírfacukrot, vagy a stevia-t használnád.

2. Stresszes, munkával töltött esték

A munkaidő már egyre ritkábban kötött és egyre többen viszik haza a munkát is, így nem ritka, hogy sokan még késő este is a gép előtt ülnek. Ez pedig minden, csak nem szerencsés. Ez azért baj, mert normális esetben a kortizol nevű stresszhormon szintje leesik a késői órákban, hogy megfelelően lehessen aludni az éjszaka. Azonban, ha este is dolgozol, akkor ez nem történik meg.

3. Kevés alvás, insomnia

Persze, nagyon fontos, hogy eleget aludjunk de ugyanennyire lényeges az alvás minősége is, Ezek hiányában ugyanis nemcsak könnyen elhízhatsz (hiszen éjszaka is éhes leszel), de meg is betegedhetsz. A kevés alvás a hormonháztartásodra is kihat, hiszen ha keveset pihensz, akkor megemelkedik a kortizol szintje, ami pedig a vércukrodat is megdobja, ami ugye hamar le is csökken és ez stresszt jelent a szervezetednek.

4. Késő délutáni koffeinpótlás

Igen, tudom, estig fennmaradni kávé nélkül szinte lehetetlen, ám az egészséged szempontjából nem túl kifizetődő, ha késő délután is koffeinforráshoz nyúlsz.

Miért? A felelős ismét a kortizol, ugyanis a koffein megnöveli ennek termelődését, amitől, ugye, nemcsak aktívvá, hanem idegessé és stresszessé is válsz. Délután 3 után ha módod van rá, már ne fogyassz koffeint ( Jó, ha tudod, hogy ugyanígy viselkedik a csokoládé is!)

5. Drasztikus diéta

Az egyik legnagyobb hiba, amit az ember fogyókúra során elkövethet, az, ha túl rövid idő alatt szabadul meg túl sok kilótól, így alig visz be kalóriát, illetve túledzi magát. Ezzel többek között az a baj, hogy ilyenkor lecsökken a szervezet ösztrogéntermelése, ami a nőknél menstruációs problémákat – és teherbeesési nehézségeket – okozhat egészen addig, amíg vissza nem szedi a szükséges testzsírt.

6. Az örömszerző sport hiánya

Ne csak hébe-hóba mozogj!  A rendszeres edzést már csak azért is érdemes erőltetni, mert így biztosíthatod szervezetében az optimális endorfintermelődést. Az ún. boldogsághormonról jó tudni, hogy nemcsak a jó közérzetért felel, hanem az immunrendszert és a jól működő szexuális életet is támogatja.

7. Kardio edzés hiánya

Lehet, hogy fontosabbnak tartod az izomépítést, de ettől még ne hagyd ki a kardio edzéseket sem, hiszen amellet, hogy szénhidrátot éget a szervezeted, még a szívedet is erősíted vele. Ennek hátterében a ghrelin nevű hormon áll, melynek szintje a kardózás által leesik, és így az étvágyad is csökken.

 Na tudod már, Te mitől vagy fáradt?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr36003505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása