2014.04.04.
07:43

Írta: bencebaksa70

A tej - igyam, vagy ne igyam?

cow-with-barcode.jpg

 

A tej alapélelmiszer.Manapság mégis nagyon sok egymásnak ellentmondó információ kering róla.

Ismét nem célom 'jól megmondani', hogy mi igaz és mi nem, de tudok néhány érvet és ellenérvet, ami elgondolkodtató lehet.

Kiváló kalciumforrás

Az iskolában azt tanítják, hogy ha sok tejet iszunk, erősek lesznek a csontjaink. A magyarázat szerint a tejben sok kalcium és D-vitamin található, amelyek létfontosságúak a csontok egészségéhez.

Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint napi kb. fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket kellene fogyasszunk.A csontritkulás elleni védekezést, ill. a betegség kialakulásának késleltetését megfelelő testmozgás és kalciumdús étrend biztosíthatja, amelyben a legfontosabb szerepet a tej és tejtermékek játsszák. A tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és csonttömegünk megtartását.

D-vitamin forrás

A D-vitamin mostanában valóságos egészségügyi slágertéma. Évek óta számos természetgyógyász és egyre több orvos hangsúlyozza fontosságát – nem csupán a csontok egészsége (segíti a kalcium beépülését), de az immunrendszer, valamint a szív- és érrendszer működése szempontjából is. Az újabb kutatások szerint létfontosságú a fertőzések, autoimmun betegségek, és a rák megelőzésében.

Akkor miért nem jó?

Azért mert a hűtődben lévő 'tej' sajnos nem az a tej, ami a tehén tőgyéből kijön. Sajnos a fehér folyadék a hűtődben egy porból visszahigított, hozzáadott (akár sertésből származó ?) zsírtartalommal visszazsírosított vizes elegy.

Mindenki döntse el maga ezután milyen szemmel néz a tejre.  Én személy szerint a házi tejet (bármilyen zsíros is) sokkal egészségesebbnek tartom, mint a boltban kaphatót...de lássuk be azt is, ha gyerekkorod óta iszod a napi 2-3 dl tejedet és ezután is beleteszed a kávédba azt az 1 dl-t, attól nem fogsz elhízni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: health body healthy eatclean

A bejegyzés trackback címe:

https://tetested-tedontesed.blog.hu/api/trackback/id/tr695886958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása