Most, hogy hivatalosan is nyár van -habár az időjárás még mindig nem kedvez a strandolóknak-, talán már neked is megvannak a terveid, hogy hová mész nyaralni. Ha idén csak a 'low budget' opció maradt - mint nekem -, és biztosan nem lesz lehetőséged sok pénzt költeni, akkor valószínűleg nem fogsz drága éttermekben vacsorázni vakáció alatt sem.
Hogy nem érdekes, mert majd a strandon a barátnőkkel/haverokkal megkajáltok? Akkor íme ( a teljesség igénye nélkül) a tényfeltáró valóság a strandon fogyasztható kalóriabombákról és ételutánzatokról.
A rántott húsos szendvics
Általában két lehetőséged van a választásra: kapsz egy száraz vizes zsemlébe beledobott húsnak nevezett mócsingot két szelet salátával , vagy egy papírvékonyra kiklopfolt panírízű rettenetet, ami háromszor túllóg a még mindig száraz vizes zsemlén. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy az a hús meddig "pihent" a mélyhűtőben, vagy hányszor sütötték újra.
A lángos
Bár ezt viszonylag nehéz eladni hidegen, ezért legtöbbször frissen készül, mégis egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor ettem strandon finom lángost. A feltéttel azonban vigyázz, mert az előre lereszelt, napon "érlelt" trappista hordoz némi rizikófaktort. Mint ahogy a többedszer leszűrt "újrahasznosított" olaj is, amiben kisütik.
A milánói, a pörkölt/gulyás és a fasírt
Ezek az adu ászok, ami a tegnapi jól megfűszerezett -akár tányéron maradt -maradékból készülnek. Soha, soha ne egyél ilyeneket strandon...
A sült krumpli
A valószínűtlenül sárga színével igazi 'strandínyencség'. De vajon akkor is megennéd, ha tudnád, hogy a kurkuma még a legrohadtabb krumplit is fogyasztásra alkalmas külleművé teszi? Bizony! Ez egy nagyon ügyes trükk a megtévesztésedre.
A pizza, hamburger, hot-dog
Olcsó húsnak... Nagyon vigyázz vele! A sok kechup és mustár sok mindent elfed, de a másnapi gyomorfájdalmadat nem fogja csillapítani. Ezek a legolcsóbb alapanyagokból készült termékek, alig nevezhetőek ételnek.
A palacsinta
Hogy mi bajom a palacsintával? Normális esetben (diéta alatt) csak a liszt, a cukor, az olaj és a tej, de ne legyünk ilyen szigorúak magunkhoz, hiszen 'nyaralunk'. Viszont abban biztos lehetsz, hogy az alapanyagokon itt is sokat spórolnak. A családtagjaim között akad szakács, akinek kezdő korában kiadták a feladatot, hogy süssön 2! db tojás felhasználásával 100! db palacsintát. Amíg nem sikerült neki, addig mosogatott... A tejtartalmú töltelékkel és az "ínyenc" lekvárokkal a nagy melegben ismét érdemes vigyázni, mert könnyen kaphatsz tőlük gyomorrontást. Az megint más kérdés, hogy én soha nem ennék ilyet strandon, mert ezt ugye elég sokan és sokat tapogatják, mire szépen összehajtogatják neked (láttál már ott bárkin gumikesztyűt???).
De akkor mit egyek? -teheted fel joggal a kérdést!
Szerintem a legfinomabb és legbiztonságosabb, ha a hűtőtáskádban keresgélsz. A gyümölcsben, az otthonról hozott szendvicsben és az - akár friss gyümölccsel ízesített - ásványvízben nem fogsz csalódni. És ha nem vagy szigorú diétán még egy jó minőségű, (nem a gépi csavaros) gyümölcsfagyi is beleférhet! Jó strandolást!